Voor onze webshop selecteren we met veel liefde de meest originele, mooiste en grappigste wenskaarten van illustratoren uit Nederland, België en Duitsland. Massaproductie is er al genoeg, wij kiezen liever voor lokale makers die hun producten ook lokaal laten produceren. Soms vind je die makers wel heel dicht bij huis, zoals Pauline Baartmans met wie we onze eigen Happy Camper collectie ontwikkelden, of Label of the Elements van Chris Muyres. Beiden uit onze hometown Haarlem. Onze nieuwste lokale ‘ontdekking’ is Evelien Erichsen, voor zover je over een ontdekking kunt spreken als je iemand al bijna dertig jaar kent. Evelien bewijst dat je geen jarenlange opleiding nodig hebt om als illustrator aan de slag te gaan. Want hoewel ze altijd al veel creativiteit in zich had, heeft ze pas een paar jaar geleden het illustreren (her)ontdekt.

Je schrijft, fotografeert en sinds een paar jaar illustreer je ook. Was je als kind ook al zo creatief?
Evelien: Ik heb eindeloos veel fantasie. Wat ik als kind meemaakte werd bij mij een verhaal. En dan nog het liefste met een tekening en tekstje erbij. Op de basisschool ging ik ook met aquarelverf aan de slag en hing mijn eerste aquarelletje in een winkeletalage. Dat was me wat. Ook ging ik foto’s met potlood natekenen en kon urenlang pielen met schaduwen, licht en donker.

Wij zijn enorm gecharmeerd van jouw humoristische karakters Pussycat and Bird. Hoe zijn zij ontstaan?
Evelien: Een vriendin stuurde mij wel eens foto’s, knuffelend met haar kater. Zij keek lachend in de camera, maar de kater keek altijd superchagrijnig. Ik vond het zo hilarisch dat ik een lijntekening van hem heb gemaakt. En toen ik hem op papier had staan, bedacht ik me dat een extra figuur ook wel grappig zou zijn. Een figuur dat zo irritant was dat de kater alleen maar nog humeuriger zou worden. En dat werd de hyperactieve Bird, die ook nog eens last heeft van incontinentie, zodat de kater steeds onder de poep zou zitten. Ik tekende ze samen op een theepot en voelde gelijk dat ik hiermee verder wilde. Inmiddels is Pussycat een zij en Bird een hij. Het zijn twee dikke vriendjes die soms niet met elkaar, maar zeker niet zonder elkaar kunnen leven.”

Maker Stories Pussycat and Bird

Heb je met illustreren je ‘ding’ gevonden?
Evelien: Ja. Eindelijk! Zo vaak heb ik op het punt gestaan om de switch te maken naar illustreren. Rond mijn 25ste heb ik mijn schilderijen laten zien bij de Rietveld Academie voor een oriëntatiecursus. Maar eenmaal op de Rietveld bleek dat het vooral ging om conceptueel denken. Terwijl ik juist wilde illustreren wat in mij opkwam. Toen liet ik me ontmoedigen, maar een jaar geleden besloot ik er eindelijk voor te gaan. En daar heb ik geen moment spijt van.
Nog altijd word ik geïnspireerd door wat ik zie, lees, meemaak of hoor. Ik kom dan in mijn ‘creatieve zone’. Ik hoef maar een iPad, laptop of papier te pakken en de illustraties en teksten komen als vanzelf. Ik ben een dromer en heb een droge humor. Mijn dromerige kant kan ik kwijt in mijn wat losse, abstracte, vrouwelijke aquarelstijl en mijn humor in mijn kinderillustraties zoals de Pussycat and Bird cartoons. Vaak genoeg heb ik de grootste lol als ik ze teken. Ik vind het echt fantastisch dat dít nu mijn werk is.

Heb je een opleiding of cursus gedaan om te leren illustreren?
Evelien: Nee, ik ben autodidact. Wel heb ik meerdere cursussen op mijn verlanglijstje staan en ben ik nog aan het shoppen. Op Domestica zijn veel gave creatieve cursussen te vinden. Het lijkt me leuk om allerlei verschillende technieken te leren met inkt, stempelen en verf. Ook wil ik graag mijn kennis van Adobe Illustrator vergroten. Maar het zou ook zo maar eens kunnen dat ik een overstap maak naar Affinity.

Welke technieken gebruik je als je illustreert?
Evelien: Op dit moment werk ik veel op de iPad met Procreate. Daarin start ik met het maken van mijn illustraties. Soms zet ik illustraties om in vectorbestanden in Illustrator. Als laatste maak ik de illustraties op in InDesign voordat het naar de drukker gaat. Daarnaast gebruik ik sommige van mijn Procreate illustraties als uitgangspunt voor schilderijen op canvas met potlood en gouache verf. Ook erg leuk om te doen.

Waar werk je het liefst?
Evelien: Thuis. Ik kom graag in een flow, waarin ik niet afgeleid word. Thuis is het lekker rustig. Al zou het wel fijn zijn om echt een aparte ruimte te hebben. Nu teken en schrijf ik vooral in de woonkamer. Ik kan dus niets laten staan. Geen verf of doeken. Wie weet kunnen we ooit een kamer omtoveren tot atelier.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Evelien: Uit alles wat ik tegenkom in mijn leven. Of dat nu in de natuur is, in mijn sociale kring of wat ik zie op platforms als Instagram. Zo zijn ook de Pussycat and Bird kaarten ontstaan. Iemand kreeg een kindje en ik zag gelijk Pussycat als moeder en Bird die – net als een ooievaar – het kindje komt brengen. Om me heen wemelde het van kinderen die gingen afzwemmen en nergens kon ik een leuk kaartje vinden. Dus liet ik Pussycat in felgekleurde badkleding watertrappelen en Bird zitten op een vis. En zo begon ik met de afzwemkaarten.

Maker Stories Pussycat and Bird wenskaarten

Welke drie illustratoren of kunstenaars inspireren jou het meest?
Evelien: Quentin Monge. Zijn IG account werd eens naar mij doorgestuurd, omdat zijn stijl lijkt op die van mij. Ook hij illustreert in een wat abstracte, dromerige stijl. En dan vooral de natuur en surf. Zo inspirerend. Ik wil heel graag een werk van hem aan de muur. Ook Jon Klassen vind ik interessant om te volgen. Zo’n eigen stijl heeft hij. Prachtige illustraties. Zijn kleurenpallet is toned down met aardse kleuren. De illustraties zijn vaak deels verwaterd met accenten. Als laatste het duo Aleksandra Machowiak & Daniel Mizielinski. De boeken die zij maken zijn zo cool. Lijntekeningen en volvlak. Zeer grappige en originele figuren. De stijl is zo eigen en creatief. Het boek Welcome to Mamoko vind ik een van de leukste boeken ooit.

Hoe wil je je verder ontwikkelen als illustrator de komende jaren?
Evelien: Inmiddels krijg ik steeds meer verzoeken om persoonlijke illustraties te maken. Bijvoorbeeld een illustratie van de bergen in de winter met skilift, voor iemand die daar woont. Dat vind ik heel leuk om te doen. Ook wil ik kijken of ik ansichtkaarten en grote afdrukken op aquarelpapier kan maken van illustraties die altijd en iedereen raken. Zoals de illustratie van de zwangere vrouw. Kinderboeken zijn ook mijn grote passie, ik barst van de boeken die ik nog wil maken. Ik ben bezig met een kinderboek over een kleine spin en een boek met Pussycat and Bird. Daar heb je ze weer. Het zijn een soort best buddies van me geworden en met hen wil ik nog zoveel. Nog meer ansichtkaarten, grotere afdrukken, boeken, puzzels, noem maar op. Pussycat and Bird are here to stay!

Maker Stories Pussycat and Bird enveloppen